Omg da li je ovo realno???

Bilo da smo na suncu ili u hladu, muhe nam nikada ne daju mira i stalno slijeću na nas.

Francuski Atlantico pitao je stručnjaka zašto se muhe „lijepe“za ljude.

„To nije baš tako sistematski. Pojedine muhe će samo oblijetati oko nas. One pokušavaju da dođu do mineralnih soli, posebno natrija, prisutnih na našoj koži i u našem znoju, pa i u našim suzama. Pojedine muhe privlače urin i izmet, koji također, sadrže mineralne soli“, objasnio je Emmanuel Delfosse .

Drugi motiv im je polaganje jaja: muhe slijeću na ljude da bi položile jaja u njihovim ranama.

Na pitanje je li pojedini sastojci u ljudskoj krvi privlače muhe, francuski naučnik odgovara da krv nije odlučujući element. „Pojedinim muhama se može dopasti neka krv, ali ne postoji ‘idealna krv’ za muhe s obzirom da je svaki čovjek poseban, pa tako i njegova krv. Više je ovdje riječ o mirisima i toplini. Mirisi su ključni faktor. Znamo, naprimjer, da posebno trudne žene privlače muhe. To je posljedica hormona koji imaju ‘atraktivan’ miris. To je slučaj i sa osobama koje koriste parfeme: pojedini mirisi privlače ove insekte koji se posebno razmnožavaju u toplim i vlažnim sredinama“, napomenuo je Delfosse.

Na pitanje je li nedostatak higijene predstavlja faktor privlačnosti, on je odgovorio da to može biti slučaj jer nehigijena daje prodorne mirise. Kada se više znojimo, ako nam je odjeća zaprljana, a mirisi su pojačani tjelesnom toplinom, muhe postaju još agresivnije, prenosi Tanjug.

Poznato je također da muhe posebno privlači i trulo voće. To je naročito slučaj sa bananama. Ako vam muhe dođu u goste to ne znači da vam je kuća prljava, već jednostavno zato što su vam prozor ili vrata ostali otvoreni. Ne ponašaju se ovako samo muhe, već i neki drugi insekti, istakao je Delfosse. Komarce privlače toplina, boje i mirisi, a leptire samo boje posebno plava.

Izvor: klix.ba

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s