3 najotrovnije vrste zmija u Srbiji (VIDEO)

Šarka

Naraste do 75 cm. Najbolje je proučena zmija na svijetu. Poznata je još i pod nazivima šarka, šaru(l)ja (u Zagori) i crnostrig.

Šarka (Vipera berus) je zmija koja se obično povezuje sa visokoplaninskim staništima, ove vrste ima i u nizijama.

U Vojvodini se može sresti na nekoliko lokaliteta, kao što su Fruška gora, Vršački breg, Obedska bara i Zasavica. Na ovim mestima u Vojvodini populacije su prilično male, tako da je mala verovatnoća da se sretnete sa ovom vrstom zmije.

Južno od Save i Dunava sa šarkom se možete sresti na nekoliko planina, kao što su Kopaonik, Stara planina, Šar planina. Šarka je u Srbiji strogo zaštićena vrsta.

Africka vipera

Ova zmija je izuzetno otrovna. Ima zube dužine 5 centimetara. Ako dugo nije jela, žlezde joj se dodatno napune otrovom i preko svojih dugačkih zuba duboko ubacuje otrov u muskulaturu žrtve. Ako se oseti ugroženom, napada sve oko sebe. Ako je petorica odraslih ljudi oko nje, velikom brzinom ih sve napada, tako da ima otrova da ih sve usmrti. Čovek umire u roku od pet minuta. Braonkaste boje, nije toliko dugačka kao, na primer, piton. Dostiže dužinu do jednog metra. Zdepasta je i ima kraći rep. Debljine je kao čovečja podlaktica.

Poskok

Poskok (Vipera ammodytes) je vrsta koja se može sresti na gotovo svim mestima do 1.500 metara nadmorske visine južno od Save i Dunava.

Poskok je naša najveća otrovnica. Preferira osunčana staništa, kao što su kamenjari, otvorene osunčane šume, žbunje i slično. Često se nalazi u neposrednoj blizini naseljâ. Ova vrsta je u Srbiji zaštićena.

Šargan (Vipera ursinii) je naša najmanja otrovnica, ujedno i najbezazlenija. Može se sresti samo na Šar planini i Prokletijama. Šargan je takođe strogo zaštićena vrsta. Prema Crvenoj listi Međunarodne unije za zaštitu prirode, ova vrsta je ranjiva.

Smrtni ishodi su, u slučaju ujeda naših otrovnica, izuzetno retki. Na otrov su osetljiviji deca i stariji, kao i alergične, hronično obolele ili osobe slabijeg imuniteta.

Serbiaonlineblog.com

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s